1 Haziran 2010 Salı

Arabalarda çocuk koltuğu zorunlu artık...

Bu gün itibariyle arabalarda çocuk koltuğu zorunlu oluyormuş... Düzenleme iki yıl önce yapılmış ama yürürlüğe bu gün giriyormuş... 36 kilonun altındaki her çocuk, arabada bu koltuklarda seyahat etmesi gerekiyormuş... Piyasada kaliteli bir çocuk koltuğu 250 liradan başlıyormuş... Sanırım sektörün ağzı kulaklarındadır...

Konu bizi de ilgilendiriyor... Çocuklar büyüdü diye çoktan çıkarıp atmıştık bu koltukları... Ama yanılmışız... Meğer mevzuata göre bizim çocuklar hala büyümemiş... Kızımız ilkokul üçe gidiyor ama 31 kilo... Özgür seyehat için 5 kiloya daha ihtiyacı var... Öyle karpuz falan yedirmekle de kapanacak bir aralık değil... Ne yapacağız bilmiyorum... Neyse ki oğlumuz bir kaç kiloyla sıyırdı...

Bu konuda nasıl bir tepki vermem gerektiğini kestiremedim... Konuya hemen eleştirel gözle bakmak istemedim... Sanırım düzenlemenin temelinde AB uyum kriterleri vardır... Dolayısıyla AB başvuru sürecindeki ülkemiz için zorunlu bir mevzuat düzenlemesi olabilir... Diğer yandan kazalardaki ölüm riskini azaltmak bakımından da çok yararlı olabilir... Bunlar tamam... Ama ülkemde nasıl uygulanır bu diye düşünmeden de edemiyorum... Hadi şehir merkezlerinde uyguladın, köyde kasabada nasıl uygulayacaksın? Üç beş çocuklu ailelerde nasıl uygulayacaksın? Takside, dolmuşta nasıl uygulayacaksın? Servis araçlarında nasıl uygulayacaksın? Ya da adamın altındaki araba 78 model Tofaş kuş serisi, kazada çocuk koltuğu bulunsa ne yazar... Merak ettiğim konular çok... Uygulamayı gerçekten merak ediyorum... Bu arada her keseye uygun çakma koltuklar da piyasaya hemencecik sürülmüştür her halde... Uyanıklar fırsatı hiç kaçırmazlar zira...

Ama yine de endişeliyim... Dediğim gibi kızımız kapsama alanında... Koltuğu çıkarıp atalı çok oldu... Tekrar bir koltuk alalım desek, kullanacağını hiç sanmıyorum... Bebek miyim ben diyecektir eminin... Ama her polis çevirmesinde yüreğim çarpacak suçlu psikozuyla... Cezası 62 liraymış... Parası neyse de 15 puan da ceza puanı işliyormuş... Polis amcalara yeni bir pazarlık kapısı açıldı gibi (şaka, şaka :))... Potansiyel suçluyuz artık... Hayırlısı diyelim...

8 yorum:

Adsız dedi ki...

arka koltukta oturanlar (bebekler haric ) için ne koltugu anlamadım gitti. bence gereksiz ama vardır elbet yine har zamanki gibi bir bildikleri..

ön koltukta yıllar önce 4 yasındaki küçük kızı oturtup kaza geciren baba ve acılan airbag sonucu kızın kafasının kopmasını yıllarca unutamadım lütfen daha bilinçli olalım..

Newbahar dedi ki...

Yazdıklarınıza tamamen katılıyorum. Çocuk koltukları piyasası hızlanacak, çakma koltuk yapan üçkağıtçılar çoğalacak dolayısıyla ekonomi canlanacak!..

4 yaşına kadar bebek koltuğu, daha büyük çocuklara ise arka koltuğa emniyet kemeri ile bağlanma zorunluluğu getirilmesi daha mantıklı idi. Üçüncü sınıf öğrencisi için hayli komik bir durum. Okula giden çocuklarımız güzel bir anlatımla arka koltukta oturmanın ve emniyet kemeri takmanın can güvenlikleri için gerekli olduğunu zaten anlayabilecek yaştalar. Peki toplu taşıma araçlarında nasıl olacak? Onların farkı nedir acaba ben bilmiyorum.
Öte yandan şu günlerde arabayı sattığımız iyi olmuş diyorum artık.

Adsız dedi ki...

Göstermelik kelimesinin bizim ülkemizden daha çok anlamını bulduğu bir ülke daha yoktur.Şimdi ben koltuk yasasını tam kalbimle destekliyorum.Kazalarda mutlaka çocuklar kemerli olmalı çook kesin.Tartışma yok.Ama asgari ücretli ve 3 çocuklu (burada üçe dikkat çekerim) bir aile alabildiği son model :) arabasının arka koltuğuna o 3 koltuğu nasıl monte edecek.Biri bunu anlatsın.Eski arabaların kemerleri malum yetişkini korumaz ki çocuk koltuğunu monte edebilesin.

Folyo Sanat dedi ki...

aracıma misafir olarak gelen bir çocuk olursa ne olacak? misal: ablamı evine bırakacağım, yeğenim iki yaşında,
benim çocuğum değil ki ayda yılda bir ya gelir ya gelmez. ben koltuk mu bulunduracağım bagajda? bu konu ile ilgili bilgisi olan var mı ?

mutfakcini dedi ki...

Ben de atmıştım .Nasılsa kilodan kurtarıyoruz ,bir daha almama gerek yok.Sektör uçmuştur sevinçten haklısınız :)İyi bir koltuk dudak uçuklatan fiyatlarda.Harç borç ikinci el araba alan,her tekerlek dönüşünde benzini hesaplayan biri için ulaşılmaz rakamlar.Çocukları evde bırakıp çıkmalı.

MAVİ TUTKU dedi ki...

Gerçekten fırsattan istifade fiyatları anında katlamışlar. Belki bu da gerekli ama buna varana kadar o kadar da çok şey varki gerekli olan.

Tabiat Ana dedi ki...

valla bizim kız ben bebekmiyim ne o öyle oturmam ben bebek koltuğuna dedi bile .Allahtan kilo itibariyle yükseltici işimizi görüyor onu kabul etti :)

mermaid dedi ki...

benim oğlumda 7,5 yaşında, aynı dertten muzdaribiz.çoktan yok ettik koltuk ve yükselticiyi.üstelikte her zaman kemer takan bir çocuk. önce tepki verdi, şimdi ikna eş, dost, kilosu tutanların 2.el koltuğu peşindeydim. nihayet buldum ama misafir çocuk konusu gerçekten muamma.